top of page

TV­tilrettelægger: Kend dig selv før du skal i praktik!

 

Nogle TV­tilrettelæggere udfordres voldsomt af arbejdet med sårbare medvirkende og som branchen er indrettet i dag så er den enkelte overladt til selv at finde løsninger. Ifølge branchefolk er et helt afgørende succeskriterie at en tilrettelægger kender sig selv og egne grænser.

af: Maya Ndiaye, Signe Müller og Frederik Bramming

 

 

 

“Hvis man er usikker, får man det svært som TV­tilrettelægger.” S​ådan siger psykolog Ulla Dyrløv, der bekræfter, at det helt klart er nemmere at arbejde med sårbare medvirkende, hvis man kender sig selv. Ulla Dyrløb har arbejdet på mange TV produktioner med sårbare medvirkende ​bl.a. Xf​aktor og De Brændte Børn. Hun peger på, at det er nemmere for de sårbare medvirkende at være omkring en tilrettelægger, der udviser en ro fremfor usikkerhed. “​Hvis du udstråler at du faktisk er ret usikker på dig selv, og hvad dit ansvar er, så vil det smitte af på dem.” f​ortæller hun. At man ikke kender sig selv får altså ikke alene konsekvenser for tilrettelæggeren, men kan også udfordre den sårbare medvirkende.

 

Konsekvensen: En TV­tilrettelægger der ikke kendte sig selv

En TV­tilrettelægger i praktik, der har ønsket at optræde anonymt, fortæller om en af hans sværeste udfordringer i arbejdet med sårbare medvirkende.

“ altså med nogle sårbare medvirkende , da vil det altid være en udfordring, men det blev meget hårdere af, at jeg kun lige var startet i praktik og var usikker i alt. Og samtidig var jeg også stædig og ville levere det, der blev forventet af mig. Set i bakspejlet burde de bestemt ikke have sendt praktikanten .“

 

Udfordringen opstod på praktikantens første produktion som praktikant, hvor han blev bedt om at indhente en underskrift fra en sårbar medvirkende på en kontrakt, der godkendte vedkommendes medvirken i programmet. På trods af en klar opfattelse af, at han pressede en sårbar person til en underskrift, så skulle kontrakten hentes hjem. Det betød adskillige besøg i hjemmet hos den sårbare medvirkende, lange personlige samtaler m.m. Det fik i sidste ende TV­tilrettelæggeren til at føle, at han overskred både egne, men også den medvirkendes grænser. “​Personer man kan mærke ikke er villige til at samarbejde, og som man alligevel skal sørge for leverer, det er svært og meget grænseoverskridende.” f​ortæller han og tilføjer at flere af de praktikanter han kender er gået ned med med flaget på grund af udfordringer med sårbare medvirkende.

 

TV­tilrettelæggeren mener at oplevelsen med den sårbare medvirkende ville have været lettet af, at han havde kendt sig selv bedre. Erfaring gør en mindre følsom, men overskrider man egne grænser bliver det i hukommelsen som en ubehagelig oplevelse, derfor er det vigtigt at kende sig selv siger han og fortsætter: “​Man bliver mere hårdhudet med erfaring og bliver ikke overrasket på samme måde mere. Men en situation som den jeg oplevede på min  første produktion som praktikant, den glemmer jeg aldrig” slutter han.

 

Kend dig selv før din praktikperiode

Ifølge en redaktionschef der har ønsket at medvirke anonymt, er det er et afgørende succeskriterium at TV­tilrettelæggeren lærer sig selv at kende i praktikperioden: ”​Jeg syntes, at udgangspunktet for praktikken er, at lære sig selv rent fagligt at kende”​siger hun. Men som TV­tilrettelæggerens praktikant­historie gør klart, så kan man risikere at blive kastet ud i nogle større udfordringer med sårbare medvirkende som det første.

 

Virkeligheden i dag er, at den enkelte TV­tilrettelægger ikke får målrettet undervisning i eller er garanteret hjælp til udfordringer med sårbare medvirkende i praktikperioden. Så længe det er tilfældet da må den enkelte sørge for at tage ansvar for sig selv. Det betyder at

TV­tilrettelæggere bør gøre sig nogle grundige overvejelser om egne grænser, også før praktikperioden. 

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2023 by Jade&Andy. Proudly created with Wix.com

bottom of page