Svag kommunikation svækker sårbare kilder
Manglende kommunikation mellem redak- tører og grønne tilrettelæggere kan have store konsekvenser for sårbare medvir- kende.
Af Elombe Parfait, Samuel Boda & Jacob Jørgensen
Tæt på selvmord, Det ender med drab og Mordet på Jannick er nylige eksempler på tv- programmer, som alle inkluderer dét, man i branchen kalder for 'sårbare medvirkende'. Det er mennesker, man som redaktion skal være ekstra opmærksomme på, når de skal medvirke i tv-programmer. En redaktør på DR udtaler:
- Medvirkende kan være sårbare af mange forskellige årsager. Det helt oplagte er, hvis nogen på en eller anden måde er psykisk ustabile eller under et pres, som gør, at de kan have svært ved at vurdere konsekvenserne af at medvirke.
Det er redaktøren, som har det endelige an- svar for, at de medvirkende bliver behandlet ordentligt og forsvarligt; et ansvar, som til- med bliver større, hvis redaktøren skal samar- bejde med praktikanter eller grønne tilrette- læggere. For redaktøren på DR handler det om at beskytte både de medvirkende, men også de nye tilrettelæggere.
- I virkeligheden handler det lige så meget om at tage hensyn til en sårbar tilrettelægger. Det største hensyn skal selvfølgelig tages til den medvirkende, men det kan være nogle voldsomme historier og skæbner, de nye til- rettelæggere møder i disse produktioner, og det skal man være parat til.
Det er altså i høj grad redaktørens opgave at forberede nye tilrettelæggere eller praktikan- ter på de følelsesmæssige og etiske udfordrin- ger, de kan møde i arbejdet med sårbare med- virkende.
I en undersøgelse lavet af Danmarks Medie- og Journalisthøjskole svarer over en tredjedel af de adspurgte praktikanter og tilrettelægge- re, at de føler, at deres redaktion ikke har for- beredt dem godt nok på deres første opgave med sårbare medvirkende. I samme undersø- gelse svarer 20 %, at de tidligere har følt, at de har stået alene med håndteringen af disse. Det kan resultere i en svag produktion, mens det i værste tilfælde kan resultere i varige mén hos den sårbare medvirkende og efterlade ham eller hende værre stillet, end da ved- kommende gik ind i samarbejdet. Derfor er det yderst vigtigt, at man som ny tilrettelæg- ger tør tage emnet op med resten af redaktio- nen, hvilket understøttes af en tidligere TVM- praktikant:
- Hvis man ender med at have en redaktør, som ikke formår at være vildt empatisk over for sine tilrettelæggere, ja så bliver man altså nødt til at råbe højt, for man har brug for at dele det med nogen, og man har brug for at lægge ansvaret over på en anden.
Dét at tvivle som praktikant eller grøn tilrette- lægger kan altså være altafgørende for, at en produktion bliver vellykket; både som tv- program og på det menneskelige plan. Dette bakkes op af DR-redaktøren.
- Man skal tillade sig at dele sin tvivl med andre tilrettelæggere eller redaktøren og gøre opmærksom på de steder, hvor man føler sig i tvivl om, hvad den medvirkende kan, og hvad man som tilrettelægger kan være bekendt at gøre.
Kommunikation internt i redaktionen er nøg- len til en god produktion og et godt samarbej- de med de sårbare medvirkende. Afslutnings- vis er det derfor vigtigt som tilrettelægger at turde tvivle og ikke mindst at dele sin tvivl med andre, hvis tilblivelsen af et program overskrider ens etiske og moralske grænser. Husk på: Det handler ikke om at tage en mental rustning på;
det handler om medmenneskelighed, om at turde stille sig til rådighed for den sårbare medvirkende og ikke bare skynde sig at få interviewet i kassen.